Nieuws

Partuur Bergsma wint PC 2019, Wassenaar koning

Marten Bergsma, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar hebben de 166e PC gewonnen. In de finale waren zij te sterk voor het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra: 2-5 en 4-6. Hans Wassenaar werd uitgeroepen tot koning. Voor Bergsma was het de eerste PC-winst. Wassenaar (2016) en Hiemstra (2013 en 2016) wonnen al vaker.

De finale begon pas om half acht. In de middag lag het spel anderhalf uur stil. Onweersbuien dreigden over Franeker te trekken. Publiek werd om half twee uit veiligheidsoverwegingen van it Sjûkelân geleid. Dat gebeurde op opvallend kalme en gestructureerde wijze. Om drie uur keerden kaatsers en publiek terug. De tweede omloop moest toen nog beginnen.

De loting leek vooraf een garantie voor spannende halve finales en een spannende finale. De op papier sterkste parturen zouden elkaar niet in een vroeg stadium al treffen. Echt grote verrassingen bleven uit of het moest zijn, dat het partuur van Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten te sterk was voor het partuur van Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra.

De latere winnaars wonnen in de eerste omloop van partuur Johan Diertens (3-5 en 2-6), in de tweede omloop van Johannes van der Veen (2-5 en 0-6) en in de halve finale van Menno van Zwieten (5-1 en 6-6). Gert-Anne van der Bos kreeg in de eerste omloop steeds twee eersten tegen. Dat gebeurde eerst tegen André van Dellen, maar daarna in de tweede omloop tegen Jelle Attema en in de halve finale tegen Auke Boomsma nog eens. In de finale pakten de premiewinnaars zelf slechts twee bordjes.

Voor Hans Wassenaar was het de tweede PC-zege. Ook in 2016 won hij, ook toen met Renze Hiemstra als voorinse en ook toen werd Wassenaar koning. Toen kaatsten zij echter met Jan Dirk de Groot en nu dus met Marten Bergsma. Triemstra had op zijn twintigste PC kunnen stijgen in het PC-klassement, maar had daarvoor de finale moeten winnen. In dat geval was hij op een gedeelde vierde plaats gekomen, samen met Jan Reitsma sr. en Auke Miedema. Voor zowel Van der Bos als Triemstra was deze finale hun negende PC-finale. Daarvan wonnen zij er vijf en verloren er vier.

1. Marten Bergsma, Renze Hiemstra, Hans Wassenaar
2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra, Tjisse Steenstra
3. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot, Erwin Zijlstra
3. Auke Boomsma, Marten Feenstra, Laas Pieter van Straten

Aanmoedigingsprijs: Gabe-Jan van Popta

Log in