Nieuws

Eerste bijeenkomst PC-Selskip: vooruitkijken in een gezellige sfeer

Het in 2019 in het leven geroepen PC-Selskip had op 6 februari haar eerste bijeenkomst. In de Bogt fen Guné werd de aftrap gegeven voor het Selskip dat als doelstelling heeft het kaatsen van nieuwe impulsen te voorzien. Dat dit niet overbodig is, werd duidelijk gemaakt door Geert van Tuinen, die eraan memoreerde dat de KNKB voor het eerst onder de 10.000 leden is gedoken. Van Tuinen vertolkte de insider-rol van de beide uitgenodigde sprekers. Als outsider was voormalig topscheidsrechter Roelof Luinge als spreker aanwezig. Luinge maakte afgelopen zomer voor het eerst de PC mee. Tenminste op it Sjûkelân, want al jaren volgt hij als sportliefhebber de PC via Omrop Fryslân. Via de Makkumer viervoudig PC-deelnemer Hyltje Bosma werd hij als gast van de PC uitgenodigd. Dat Roelof Luinge een scherp observator is, bleek wel uit z’n analyse van de PC-dag: z’n bewondering voor de arbitrage, de waargenomen tactiek van de kaatsers en het verschil in uitstraling. Hij waagde zich zelfs aan de uitspraak dat in zijn ogen opslager Marten Bergsma even veel aanspraak maakte op het koningsschap als koning Hans Wassenaar. Een aantal tips voor de PC had hij ook. Een speaker die meer informeert over de kaatsers en de partijen, ziet hij als een toegevoegde waarde. Het leverde hem nog niet veel instemming op uit de zaal. Het heeft er alle schijn van dat het niet bij een eenmalig bezoek aan de PC zal blijven. Luinge werd door Geert van Tuinen en passant uitgenodigd voor deelname aan het komende PC-kafé op de dinsdag voor de PC-dag. Zelf focuste Van Tuinen, met de van hem bekende enthousiaste verteltrant, op hoe uniek de PC-dag is. Dat de bezoekers van de PC zich zelfs door een ontruiming van It Sjûkelân niet laten ontmoedigen. Hij stak de loftrompet over het fantastische kaatsen van de, deze avond aanwezige, PC-winnaars in de finale. Dit ondanks hun uiterst zwakke voorseizoen.

PC-voorzitter Ids Hellinga onderstreepte nog eens de doelstellingen van het PC-Selskip. De introductie van Juniorencompetitie, met in 2019 82 deelnemers, inspireert om nieuwe initiatieven op te pakken. Het stimuleren van de jeugd om te gaan kaatsen en te blijven kaatsen vormt hierin de kern. Om dit te realiseren heeft de PC mensen met ideeën, draagvlak en middelen nodig. Ziedaar de functie van het PC-Selskip. Het Selskip zal handen en voeten gegeven worden door een commissie onder de PC. Dirk Jan van der Woud, die ook nauw betrokken was bij de opzet van de Juniorencompetitie en Nicole Houthuijse zullen hier deel van uitmaken. De commissie zal binnenkort uitgebreid worden, waar met name gekeken zal worden naar oud-PC-deelnemers.

De leden van het PC-Selskip konden deze avond hun genummerde PC-Selskip-speld in ontvangst nemen en hun vaste plaatsen voor de PC-dag reserveren. In ieder geval werd de toon gezet. In een gezellige sfeer werken aan de toekomst van het kaatsen!

Voor aanmelding als lid van het PC-Selskip of voor vragen kan contact opgenomen worden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Log in