Proloog

De PC begint niet pas op woensdag om half tien 's ochtends. Ook de aanloop naar de vijfde woensdag staat bol van traditie en oude gebruiken.

Keats Off
De Keats Off bestaat pas sinds 2012. Van oudsher wees een technische commissie van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) de zestien beste parturen aan. Vandaag de dag zijn de vijftien hoogst geklasseerde parturen in de KNKB-ranking rechtstreeks geplaatst voor de PC. De parturen 16, 17, 18 en 19 strijden op de donderdagavond voorafgaand aan de PC om de laatste plaats op de wedstrijdlijst. De Keats Off begint om 18:00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Generale
De Heren Hoofdklassewedstrijd op zondag in Arum geldt al jaren als de generale voor de PC. Het is de laatste wedstrijd voor de PC. In de toneelwereld geldt: "Een slechte generale is een goede uitvoering." Een van de ongeschreven regels in de kaatswereld is: "Wie Arum wint, wint de PC niet." De praktijk bewees in het verleden regelmatig anders, maar de uitspraak wordt nog regelmatig gehoord.

Loting
Op de maandagavond voor de PC vindt onder grote belangstelling de loting plaats in theater De Koornbeurs in Franeker. De ceremonie begint om 18:00 uur met een toespraak door de voorzitter van de Koninklijke Permanente Commisie. De kaatsers krijgen de kans om hun eigen lot te bepalen. De wedstrijdlijst is altijd voer voor speculatie. Welke favoriet heeft gunstig geloot? Treffen favorieten elkaar? Welke outsiders zitten gunstig in de lijst?

Het veld
It Sjûkelân lijkt op de meeste dagen van het jaar op een gewoon grasveld midden in de stad Franeker. Niets is minder waar. Voor de PC wordt dat gewone grasveld omgebouwd tot de grootste kaatsarena ter wereld. Tribunes worden gebouwd, lijnen gelegd en het veld geprepareerd. Op dinsdag in de namiddag is It Sjûkelân er klaar voor en proeven honderden liefhebbers alvast de sfeer. Zij zoeken alvast hun plaats op de tribune op en speculeren over een nieuwe koning.

 

Log in