Nieuws

Robert van Wieren (1942-2020): The show is over

Robert van Wieren (78), de âldste fan de fjouwer beroemde keatsbroers Van Wieren fan Marsum, is stoarn. Op tiisdei 30 juny, mei syn leafsten om him hinne. Jierrenlang sieten de Van Wierens op harren fêste PC-plak, earste rij Skiltribune. “It klaverke fjouwer is útienfallen,” stie yn ’e advertinsje.  

Lees meer...

Frans Poppes overleden

Gisteren, op 6 mei, is Frans Poppes overleden. Frans Poppes maakte deel uit van die grote groep vrijwilligers die de jaarlijkse PC tot zo’n onvergetelijke dag maakt. Binnen dit korps nam Frans Poppes een bijzondere plek in. Hij was sinds 1993 bij de PC als vrijwilliger actief. Zo hees hij 27 keer, op de fiifde woansdei om half tien ’s ochtends op It Sjûkelân, de PC-vlag als ultiem teken: ‘de dei is begûn’. Zijn betrokkenheid bij de PC dateert eigenlijk al van veel eerder. Twee jaar terug werd er namelijk tijdens de PC-dag aan herinnerd, dat hij samen met z’n maat Rienk Bikowski voor de veertigste keer de perken voor de PC had gelegd.

Frans was een echte Franeker. Het was een vertrouwd beeld, Frans Poppes in z’n onvermijdelijke spijkerjack op z’n racefiets in een tempo dat hij nog net niet omviel en met een royaal armgebaar de bekenden groetend die hij in de stad tegenkwam. Hij was een echt gezelligheidsmens, een uitgesproken verenigingsman. Meer dan 55 jaar was hij actief voor kaatsvereniging Jan Bogstra, als vrijwilliger en als bestuurder en waarvan hij erelid was. Maar ook bij voetbalvereniging SC Franeker en Freno, waar hij jarenlang als grensrechter fungeerde. Hij werd in 2015 voorafgaand aan de 162PC op It Sjûkelân voor al dit vrijwilligerswerk koninklijk onderscheiden. Frans Poppes gaf door z’n joviale, humorvolle karakter kleur aan z’n omgeving, recht voor z’n raap. Het kan niet anders dan dat de komende jaren op de dinsdagmiddag voor de PC als het voorbereidende werk erop zit en er traditioneel een glas bier gedronken wordt bij de Bogt, op Frans geproost gaat worden. Een moment waarvan hij altijd met volle teugen genoot. ‘Enne, jimme hoeve it niet bij eentsje te laten’, zo gaf hij deze week in het laatste contact met de PC nog aan.

Bij de foto: Frans Poppes hijst de vlag voorafgaand aan de 162PC. Enkele minuten eerder is hij door burgemeester Fred Veenstra koninklijk onderscheiden

Lees meer...

PC 2020 wordt verkaatst op 30 september

De PC wordt dit jaar niet op de vijfde woensdag in juli verkaatst. Dat is het directe gevolg van de maatregelen, die premier Mark Rutte dinsdagavond bekend maakte. Alle evenementen waarvoor een vergunning nodig is (en overigens ook alle sportevenementen) zijn tot 1 september 2020 verboden.

Lees meer...

Eerste bijeenkomst PC-Selskip: vooruitkijken in een gezellige sfeer

Het in 2019 in het leven geroepen PC-Selskip had op 6 februari haar eerste bijeenkomst. In de Bogt fen Guné werd de aftrap gegeven voor het Selskip dat als doelstelling heeft het kaatsen van nieuwe impulsen te voorzien. Dat dit niet overbodig is, werd duidelijk gemaakt door Geert van Tuinen, die eraan memoreerde dat de KNKB voor het eerst onder de 10.000 leden is gedoken. Van Tuinen vertolkte de insider-rol van de beide uitgenodigde sprekers. Als outsider was voormalig topscheidsrechter Roelof Luinge als spreker aanwezig. Luinge maakte afgelopen zomer voor het eerst de PC mee. Tenminste op it Sjûkelân, want al jaren volgt hij als sportliefhebber de PC via Omrop Fryslân. Via de Makkumer viervoudig PC-deelnemer Hyltje Bosma werd hij als gast van de PC uitgenodigd. Dat Roelof Luinge een scherp observator is, bleek wel uit z’n analyse van de PC-dag: z’n bewondering voor de arbitrage, de waargenomen tactiek van de kaatsers en het verschil in uitstraling. Hij waagde zich zelfs aan de uitspraak dat in zijn ogen opslager Marten Bergsma even veel aanspraak maakte op het koningsschap als koning Hans Wassenaar. Een aantal tips voor de PC had hij ook. Een speaker die meer informeert over de kaatsers en de partijen, ziet hij als een toegevoegde waarde. Het leverde hem nog niet veel instemming op uit de zaal. Het heeft er alle schijn van dat het niet bij een eenmalig bezoek aan de PC zal blijven. Luinge werd door Geert van Tuinen en passant uitgenodigd voor deelname aan het komende PC-kafé op de dinsdag voor de PC-dag. Zelf focuste Van Tuinen, met de van hem bekende enthousiaste verteltrant, op hoe uniek de PC-dag is. Dat de bezoekers van de PC zich zelfs door een ontruiming van It Sjûkelân niet laten ontmoedigen. Hij stak de loftrompet over het fantastische kaatsen van de, deze avond aanwezige, PC-winnaars in de finale. Dit ondanks hun uiterst zwakke voorseizoen.

PC-voorzitter Ids Hellinga onderstreepte nog eens de doelstellingen van het PC-Selskip. De introductie van Juniorencompetitie, met in 2019 82 deelnemers, inspireert om nieuwe initiatieven op te pakken. Het stimuleren van de jeugd om te gaan kaatsen en te blijven kaatsen vormt hierin de kern. Om dit te realiseren heeft de PC mensen met ideeën, draagvlak en middelen nodig. Ziedaar de functie van het PC-Selskip. Het Selskip zal handen en voeten gegeven worden door een commissie onder de PC. Dirk Jan van der Woud, die ook nauw betrokken was bij de opzet van de Juniorencompetitie en Nicole Houthuijse zullen hier deel van uitmaken. De commissie zal binnenkort uitgebreid worden, waar met name gekeken zal worden naar oud-PC-deelnemers.

De leden van het PC-Selskip konden deze avond hun genummerde PC-Selskip-speld in ontvangst nemen en hun vaste plaatsen voor de PC-dag reserveren. In ieder geval werd de toon gezet. In een gezellige sfeer werken aan de toekomst van het kaatsen!

Voor aanmelding als lid van het PC-Selskip of voor vragen kan contact opgenomen worden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer...

Partuur Bergsma wint PC 2019, Wassenaar koning

Marten Bergsma, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar hebben de 166e PC gewonnen. In de finale waren zij te sterk voor het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra: 2-5 en 4-6. Hans Wassenaar werd uitgeroepen tot koning. Voor Bergsma was het de eerste PC-winst. Wassenaar (2016) en Hiemstra (2013 en 2016) wonnen al vaker.

Lees meer...

PC 2019 | De uitslagen

In Franeker wordt de 166e PC verkaatst. De uitslagen vind je hier. De wedstrijd werd om 13:30 uur vanwege aangekondigde onweersbuien onderbroken. De onderbreking duurde tot 15:00 uur.

1.


Jelle Attema
Gabe van Popta
Patrick Scheepstra
5-1
6-0

2.


Paul Dijkstra
Hendrik J vd Velde
Stefan vd Meer
         
3.


Gert-Anne vd Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
5-2
6-2

4.


André van Dellen
Bauke Dijkstra
Jouke Bosje
         
5.


Bauke Triemstra
Dylan Drent
Hendrik Kootstra
5-2
6-6

6.


Bouke Tuinman
René de Haan
Yannick Hielkema
         
7.


Auke Boomsma
Marten Feenstra
Laas Pieter van Straten
5-2
6-6

8.


Jelte-Pieter Dijkstra
Allard Hoekstra
Thomas van Zuiden
         
9.


Johannes vd Veen
Sip Jaap Bos
Tsjerk Elsinga
5-3
6-6

10.


Remmelt Bouma
Jelte Visser
Willem Heeringa
         
11.


Johan Diertens
Kevin Hiemstra
Lennart Adema
3-5
2-6

12.


Marten Bergsma
Renze Hiemstra
Hans Wassenaar
         
13.


Haye Jan Nicolay
Pier Piersma
Evert Pieter Tolsma
4-5
6-6

14.


Enno Kingma
Pieter Jan Plat
Sjoerd de Jong
         
15.


Lieuwe vd Werff
Sjoerd Smits
Riemer Hoekstra
0-5
0-6

16.


Menno v Zwieten
Kees vd Schoot
Erwin Zijlstra
         
   TWEEDE OMLOOP      
         
 1.


Jelle Attema
Gabe van Popta
Patrick Scheepstra 
2-5
0-6

3.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra
         
5.


Bauke Triemstra
Dylan Drent
Hendrik Kootstra
4-5
6-6

7.


Auke Boomsma
Marten Feenstra
Laas Pieter van Straten
         
9.


Johannes van der Veen
Sip Jaap Bos
Tsjerk Elsinga
2-5
0-6

12.


Marten Bergsma
Renze Hiemstra
Hans Wassenaar
         
14.


Enno Kingma
Pieter Jan Plat
Sjoerd de Jong 
4-5
6-6

16.


Menno van Zwieten
Kees van der Schoot
Erwin Zijlstra 
         
   HALVE FINALE      
         
 3.


Gert-Anne van der Bos
Taeke Triemstra
Tjisse Steenstra 
5-2
6-4

7.


Auke Boomsma
Marten Feenstra
Laas Pieter van Straten 
         
 12.


Marten Bergsma
Renze Hiemstra
Hans Wassenaar 

5-1

6-6

16.


Menno van Zwieten
Kees van der Schoot
Erwin Zijlstra 
         
   FINALE      
         
3.


Gert-Anne van der Bos

Taeke Triemstra

Tjisse Steenstra 

2-5
4-6
12.

Marten Bergsma

Renze Hiemstra

Hans Wassenaar 

         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
Lees meer...

Log in