Nieuws

Plaquette voor oud PC voorzitter

Op de Voorstraat in Franeker is woensdag op het woonhuis van Mr. Klaas Bijlsma een plaquette onthuld. Bijlsma was naast notaris en advocaat ook van 1929 tot en met 1973 voorzitter van de PC. In de bezettingsjaren werd hij opgepakt omdat hij weigerde akten te ondertekenen die Joods bezit zouden overdragen aan de bezetter. Meester Bijlsma werd opgepakt en opgesloten in kamp Beekvliet in Sint Michielsgestel in Brabant.

In die plaats organiseerde Bijlsma, zo goed en zo kwaad als het ging, zelfs nog kaatspartijen. Verslagen van de PC in Franeker kreeg hij van zijn klerk Tjitte Sleijffer.

De plaquette werd onthuld door zijn kleinzoon Titus Hoogslag. De plaatsing van de steen is een initiatief van Stichting Keatsstêd 2018. Daarin zijn de PC, het Keatsmuseum, Kaatsvereniging Jan Bogtstra en de KNKB vertegenwoordigd.

 

 

 

 

 

Lees meer...

Junioren 2020: Uitslagen en Winnaars

Geen PC op de fyfde woansdei. Het blijft een beetje onwerkelijk. Gelukkig werd er toch gekaatst op het Sjûkelan. 58 junioren-kaatsers streden om de prijzen. De winnaars en de uitslagen zetten we voor je op een rijtje.

Lees meer...

Wachtsje op ‘e PC (part v) ( PC-dag 2020)

Wachtsje op ‘e PC (part v)

 

It Sjûkelân, hoe leaflik op ‘e iere moarn

As in sliepende prinsesse wachtsjend op dy tút

Fan prinzen dy’t hjoed ferskine sille

Foar hearsende Keningen yn stee

Dy’t Wachtsje moatte op ‘e PC

 

De acht slagen, se klinke hjoed om ‘e nocht

Dy klanken oars sa fan ferwachting swier

Foarmje no de toan fan kwetsberens

En fan weemoed fan’t keatspublyk dat gedwee

Wachtet op ‘e PC

 

It sil de dei fan betinking wêze

Sa as de helden fan twa feans ieu lyn

De winners fan ‘trije keningen dei’

Sy stean hjoed op ‘e heechste tree

En Wachtsje op ‘e PC

 

De dei sil lykwols bjusterbaarlik hjitte

Net ien nimt dat PC-gefoel ús ôf

Ek dizze dei sil uzes wêze

Wy bliuwe rêstich en hâlde ús ree

At wy Wachtsje op ‘e PC

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer...

Kom woensdag niet naar het Sjûkelân

"Kom woensdag niet naar het Sjûkelân in Franeker." Dat is de oproep van PC-voorzitter Ids Hellinga. Vanwege het coronavirus wordt er dit jaar geen PC georganiseerd in Franeker. Toch bereiken de organisatie diverse geluiden van mensen die van mensen die toch naar het Sjûkelân willen komen. En dat is beslist niet de bedoeling, benadrukt Hellinga. "Zet de radio aan op 92.2, maar kom niet."

Lees meer...

Geen PC in 2020

Er zal dit jaar definitief geen PC gehouden worden. Covid-19 maakt het organiseren van de PC niet verantwoord en is gezien de geldende maatregelen ook niet uitvoerbaar. Voor de commissie is een PC met beperkt publiek bovendien geen optie. In april werd met het uitstellen van de datum van 29 juli naar 30 september de mogelijkheid nog opengehouden. Het is inmiddels duidelijk dat ook die datum niet haalbaar is.

Lees meer...

Log in