In Memoriam

Frans Poppes overleden

Gisteren, op 6 mei, is Frans Poppes overleden. Frans Poppes maakte deel uit van die grote groep vrijwilligers die de jaarlijkse PC tot zo’n onvergetelijke dag maakt. Binnen dit korps nam Frans Poppes een bijzondere plek in. Hij was sinds 1993 bij de PC als vrijwilliger actief. Zo hees hij 27 keer, op de fiifde woansdei om half tien ’s ochtends op It Sjûkelân, de PC-vlag als ultiem teken: ‘de dei is begûn’. Zijn betrokkenheid bij de PC dateert eigenlijk al van veel eerder. Twee jaar terug werd er namelijk tijdens de PC-dag aan herinnerd, dat hij samen met z’n maat Rienk Bikowski voor de veertigste keer de perken voor de PC had gelegd.

Frans was een echte Franeker. Het was een vertrouwd beeld, Frans Poppes in z’n onvermijdelijke spijkerjack op z’n racefiets in een tempo dat hij nog net niet omviel en met een royaal armgebaar de bekenden groetend die hij in de stad tegenkwam. Hij was een echt gezelligheidsmens, een uitgesproken verenigingsman. Meer dan 55 jaar was hij actief voor kaatsvereniging Jan Bogstra, als vrijwilliger en als bestuurder en waarvan hij erelid was. Maar ook bij voetbalvereniging SC Franeker en Freno, waar hij jarenlang als grensrechter fungeerde. Hij werd in 2015 voorafgaand aan de 162PC op It Sjûkelân voor al dit vrijwilligerswerk koninklijk onderscheiden. Frans Poppes gaf door z’n joviale, humorvolle karakter kleur aan z’n omgeving, recht voor z’n raap. Het kan niet anders dan dat de komende jaren op de dinsdagmiddag voor de PC als het voorbereidende werk erop zit en er traditioneel een glas bier gedronken wordt bij de Bogt, op Frans geproost gaat worden. Een moment waarvan hij altijd met volle teugen genoot. ‘Enne, jimme hoeve it niet bij eentsje te laten’, zo gaf hij deze week in het laatste contact met de PC nog aan.

Bij de foto: Frans Poppes hijst de vlag voorafgaand aan de 162PC. Enkele minuten eerder is hij door burgemeester Fred Veenstra koninklijk onderscheiden

Log in