Nieuws

Kleine PC voor Basisscholen

Kleine PC voor Basisscholen Op maandag 13 juni brengen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima een bezoek aan de kaatswedstrijd, “Kleine PC voor Basisscholen” op het Sjûkelân te Franeker. Het gaat daarbij om het Kampioenschap van Fryslân.

 KNKB, Kon. PC, de Commissie Schoolkaatsen en Kaatsvereniging Jan Bogtstra willen met dit Koninklijk bezoek de kaatssport en specifiek het Schoolkaatsen, via de “ Kleine PC voor Basisscholen “, een impuls geven. Bij succes, wordt er in de volgende jaren een vervolg aan gegeven. Dit met het oog op het project “Keatsstêd 2018”, een afgeleide van Culturele Hoofdstad 2018.

De “Kleine PC voor Basisscholen” is dan niet langer aan de maandag gebonden, maar wordt dan op een woensdag in juni georganiseerd. Het Friese schoolkaatsen grijpt daarmee terug naar daar waar het ooit begon toen mr. Klaas Bijlsma en (school)meester Wytse Ennema een start maakten en er vorm en inhoud aan gaven.( 1933 – 1953; in de oorlogsjaren 1943 en 1944 werd niet gekaatst. )

Aanleiding was het PC-jubileum ( 80 jaar ), waarbij schoolkinderen van 11 – 12 – 13 jaar werden uitgenodigd om mee te doen. De deelname was overweldigend zodat de eerste en de tweede omloop tot 4 gewonnen eersten ( 4 games ) werden beperkt. De prijzen, bestaande uit zilveren horloges, werden op het Sjûkelân aan het einde van de kaatsdag door woordkunstenaar mr. Klaas Bijlsma uitgereikt.

Organisatie van de Kleine PC voor Basisscholen in 2016 :

• Gemeentelijke voorwedstrijden gaan vooraf aan het eindtoernooi op maandag 13 juni.

• Mede afhankelijk van het aantal deelnemende parturen per gemeente, mogen de gemeentelijke winnaars met ( 1 of 2 parturen ) deelnemen aan de “Kleine PC voor Basisscholen” op 13 juni a.s. Het gaat dan om het Kampioenschap van Friesland.

• De aanvang van de wedstrijd is om 12.30 uur. Er wordt gespeeld in een jongens en meisjes categorie. ( twee velden )

• De velden zullen omringd worden met de bij het kaatsen gebruikelijke banken. Ouders, begeleiding en organisatie maken gebruik van deze zitplaatsen. I.v.m. strenge beveiliging staan belangstellenden tijdens het Koninklijk bezoek achter de hekwerken rond het veld.

• Aan de organisatie zijn verbonden: Kon. PC – KNKB – Commissie Schoolkaatsen – Kaatsvereniging Jan Bogtstra.

• Belangstellenden zijn van harte welkom. KNKB – Kon. PC – Commissie Schoolkaatsen – Kaatsvereniging Jan Bogtstra.

Log in