Nieuws

Nieuwe PC-koetsier is er klaar voor

Augustinus Hoekstra uit Sibrandabuorren is de nieuwe koetsier voor de PC. Samen met zijn vrouw Janneke, een oud-Franeker, zorgen zij er woensdag voor dat de winnaars van vorig jaar bij it Sjûkelân gebracht worden.  Onervaren is Hoekstra niet als koetsier. ,, Wy ride wol maratons en konkoersen.”  Ook heeft het echtpaar een rouwkoets en een trouwkoets. ,,Yn de lêste hawwe Willem-Alexander en Maxima ek alris sitten.”

Een half jaar geleden had Hoekstra het eerste gesprek met de PC. Vorige maand werden de puntjes op de i gezet.  ,,Ik fyn it in hiele ear om te dwaan. It is ek de bedoeling dat we dit de kommende jierren dwaan sille.”  Hoekstra is er helemaal klaar voor. De paarden moeten dinsdag nog even gewassen worden. ,,We hawwe it goed foar mekoar.”  Echt nerveus is hij niet. ,,In bytsje wat sûne spanning.”

De familie Hoekstra is eigenaar van een Glaslandauer. Een Landauer is een koets waarvan het bovengedeelte bestaat uit twee neerklapbare leren kappen. Het raam kan in de deur worden weggeschoven en de raamstijlen zijn inklapbaar waardoor een open koets ontstaat. ,,Mar as it hiel bot reint kin de kap der ek oerhinne.” 

De vorige koetsier Hessel Bouma nam vorig jaar na 41 jaar afscheid.

Log in