Nieuws

PC 2022 | Dit wie de dei

Vier keer eerder stond Tjisse Steenstra in een PC-finale. Vier keer verloor hij die eindstrijd. Echter, vijfmaal is scheepsrecht voor de opslager uit Bitgummole. Op de Vijfde Woensdag in 2022 trok hij in een zinderende finale op een volledig uitverkocht Sjûkelân aan het langste eind èn kreeg hij de koingsbal omgehangen. Met zijn maten Renze Hiemstra en Hans Wassenaar werd de partij pas op 5-5 en 4-6 beslist. Op die stand sloeg Renze Hiemstra de bal boven. De premie was voor Marten Bergsma, Hylke Bruinsma en Hendrik Kootstra.


Een paar keer leek het of het kwartje in de boeiende finale de kant van partuur Bergsma zou opvallen. Steenstra ontsnapte echter op 5-3 en 6-6 en nog eens op 5-4 en 6-6. Voor Steenstra betekende de overwinning dus zijn eerste PC-zege. Renze Hiemstra schreef zijn vierde winst bij, Hans Wassenaar zijn derde.

De derde prijs was voor het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Jan Tymen Eisma. Eisma viel in de halve finale in voor de zieke Erwin Zijlstra. Zijlstra, de koning van vorig jaar, was niet aanwezig bij de receptie en voelde zich al voor de start van de PC ziek. Pas na achten ging het iets beter en besloot hij toch te starten. Na twee omlopen liet hij zich vervangen door de jonge Jan Tymen Eisma. Die deed het beslist niet slecht, maar met de ook niet 100% fitte Triemstra voor hem in het perk werd de halve finale het eindstation. Tegen partuur Marten Bergsma werd het 3-5 en 2-6.

Een derde prijs was er ook voor het partuur van Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma. Dijkstra stond al veel vaker op de PC, maar overleefde nog nooit een eerste omloop. Nu reikte hij tot de halve finale na overwinningen op het partuur van Gerrit Jan Duiven (5-1 en 6-4) en op dat van Auke Boomsma (5-3 en 6-4).

Er waren meer redenen om deze PC te onthouden. De parturen van Haye Jan Nicolay en keats off-winnaar Peter van Zuiden maakten er een spannende partij van, die pas op 5-5 en 6-4 in het voordeel van Nicolay werd beslist. Het partuur van Auke Boomsma keek in de wedstrijd tegen partuur Paul Dijkstra eigenlijk steeds tegen een achterstand aan, maar knokte zich terug naar 5-5. In het laatste eerst sloegen Boomsma en zijn maten toe: 0-6.

En er was nog zoveel meer... Het mooie weer, het volgepakte Sjûkelân, een koninging met een koningsbal in de koets, het 40-jarig jubileum van Ludwig Seerden als keurmeester, het afscheid (na 35 jaar!) van spreekstalmeester Johannes van der Ploeg, de stimuleringsprijs voor de jonge kaatser Hessel Postma, de laatste PC van hoofdscheidsrechter Astrid Kooistra en vijf debutanten (Rick Minnesma, Hessel Postma, Rutger Torensma, Harold de Boer, Jurrit Osinga) die aangeven dat er toekomst het kaatsen zit.

Log in