Nieuws

PC 2023 | Het laatste nieuws (blog)

De PC heeft een aantal maatregelen genomen op basis van de weersverwachtingen voor morgen. We begrijpen, dat dat veel vragen oproept. Op sommige vragen hebben we een antwoord, maar (nog) niet op alles. Wat we wel weten, lees je hier.

12:18 We binne los! In dit blog zullen we vanaf nu alleen de zakelijke mededelingen doen. Het kaatsen kunt u volgen via het liveblog op Kaatsnieuws.com

https://www.kaatsnieuws.com/pc-2023-liveblog/

 

22:00 - Ondanks alles en alle hobbels en bobbels hopen we op in bjusterbaarlike keatsdei voor iedereen morgen.

21:15 - De PC is ook te volgen voor thuisblijvers. De site kaatsnieuws.com houdt nu al een liveblog bij. Omrop Fryslân besteedt aandacht aan de wedstrijd op radio (van de eerste tot de laatste slag) en vanaf 14:00 uur is de PC daar ook op tv te volgen. De beelden vanaf it Sjûkelân zijn live. De beelden vanaf de sportvelden worden daar, in verkorte vorm, in verwerkt. Daarnaast zijn de meest recente ontwikkelingen natuurlijk te volgen via deze site en via onze social media-kanalen.

20:42 - Normaal gesproken neemt de PC afscheid van stoppende kaatsers op it Sjûkelân, meteen na afloop van hun laatste partij. Met een kaatspartij op twee locaties is dat ondoenlijk en het doet bovendien geen recht aan de wens van de kaatsers om afscheid te nemen van het grote kaatspubliek. De PC vraagt de kaatsers, die hun afscheid hebben aangekondigd, zich bij de commissie te melden in de pauze voorafgaand aan de finale.

20:39 - Dat de aanvang later is, betekent niet meteen dat het nachtwerk wordt. Op it Sjûkelân liggen twee perken, op de sportvelden nog eens zes. Dat betekent dat alle partijen in de eerste omloop op hetzelfde moment beginnen. In een ‘normaal’ jaar zijn er maar twee perken en nu dus aan het begin van de kaatsdag acht. PC-voorzitter Ids Hellinga: “Wy tinke, dat wy mei dizze ekstra kapasiteit oan perken jûns reedlik op tiid klear binne.”

20:16 - De tribunes zijn uitverkocht. Er zijn nog wel landkaarten beschikbaar aan de kassa bij de ingang van it Sjûkelân, naast de Bogt fen Guné

19:58 - Er komen veel vragen binnen over het gebruik van paraplu's. De algemene regel is: je kunt je paraplu uitklappen als mensen achter je er geen last van hebben. Dat geldt voor bezoekers op it Sjûkelân, maar ook voor de bezoekers van de sportvelden. Ontneem dus niemand het zicht. Mensen op de (voorste) banken raden we aan regenkleding of een poncho mee te nemen.

19:40 - Arriva zegt: "Let op: door de aangepaste tijden van de PC, zijn de bustijden ook aangepast. Hierdoor sluiten de bustijden aan op de starttijden van de wedstrijd. De tijden zijn onder het kopje dienstregeling op deze pagina te vinden."

https://www.arriva.nl/media/1ippu0xs/pc-franeker-tijden.pdf

19:15 - Lokale omroep Radio Eenhoorn (107.5FM) volgt zoals ieder jaar de PC live, maar omdat we later beginnen, begint de kaatszender ook iets later. Zij zijn erbij tot de laatste slag.

18:15 - Vervoerder Arriva is geïnformeerd. De vervoersmaatschappij regelt elk jaar extra diensten vanuit de dorpen rondom Franeker naar de stad (heen en terug). Wat de veranderingen betekenen voor de dienstregeling heeft Arriva nog niet bekend gemaakt. De PC heeft hier geen directe invloed op. Een beslissing daarover moet door Arriva worden genomen.

17:00 - De receptie in de Koornbeurs begint niet om 8:00 uur zoals de traditie voorschrijft, maar om 10:00 uur. Er is geen rijtoer met de winnaars door de stad.

17:00 - De parturen 1 tot en met 4 beginnen om 12:00 uur op it Sjûkelân. De parturen 5 tot en 16 beginnen om 12:00 uur op de sportvelden aan de Hertog van Saxenlaan. Daarna kaatsen de parturen 1 tot en met 8 de tweede omloop op it Sjûkelân. De parturen 9 tot en met 16 kaatsen die op de sportvelden.

16:45 - De PC besluit om de kaatspartij later te laten beginnen en niet alleen op it Sjûkelân. In de ochtend wordt veel regen, maar ook onweer verwacht. Naderend onweer was voor de Veiligheidsregio in 2019 reden om it Sjûkelân te ontruimen.

Log in