Nieuws

Jacob Stelwagen

Jacob Stelwagen

26 maart: Online forumdiscussie 'Hoe krije we it R-getal fan it keats-firus boppe de 1?"

Op vrijdag 26 maart organiseert het PC-Selskip een online forumdiscussie. Onder de titel ‘Hoe krijgen we het R-getal van kaatsvirus boven de 1?’, gaat Geert van Tuinen in gesprek met een aantal (oud)kaatsers over hun visie over de toekomst van de kaatssport. De centrale vraag waarop we deze avond antwoorden willen krijgen is, Wat heeft de jonge kaatser van vandaag nodig om de kaatssport succesvol en met plezier te kunnen beoefenen. In het panel zullen de volgende mensen zitting nemen:

Jorn Lars van Beem                 winnaar Freule 2020
Marrit Zeinstra                          Koningin PC 2020
Taeke Triemstra                        5-voudig PC-winnaar
Afke Hylkema                           11-voudig PC-winnares en coördinator van de KNKB kaats-academie
Johannes Brandsma                 Cruijff van het kaatsen 

Karel Nijman, PC-winnaar in 2003, zal een column verzorgen en Piter Wilkens zorgt voor de muzikale omlijsting.

We nodigen iedereen van harte uit om deze avond ‘aanwezig’ te zijn.
Aanvang 20.00
Inloggen kan via de website van de PC: www.pc-franeker.nl of via de volgende link: https://youtu.be/2cNgvJBdfPM

 

Lees meer...

PC-Selskip

De Permanente Commissie ziet haar missie breder dan het organiseren van de jaarlijkse PC. Zeker in de huidige tijd moeten alle zeilen bijgezet worden om een sterke positie van de sport zeker te stellen. De PC ziet hierin voor zichzelf een rol als aanjager. De commissie realiseert zich tegelijkertijd dat ze dat niet alleen kan. Dit is de reden dat in 2019 het PC-Selskip in het leven is geroepen. De doelstelling van het PC-Selskip om mensen bijenkaar te brengen en om ideeën, draagvlak maar ook middelen te bundelen om de kaatssport verder te brengen. Als speerpunt hierin ziet de PC hier met name het stimuleren van het jeugdkaatsen. De introductie van de Juniorencompetitie in 2018 is hierin een eerste wapenfeit. Daarnaast zijn er gedachten over het nieuw leven inblazen van het schoolkaatsen. Wat heeft de jonge kaatser van vandaag nodig om de kaatssport succesvol en met plezier te kunnen beoefenen. Daar gaat het om. Het PC-Selskip is voor die kaatsliefhebbers, die zich kunnen vinden in deze missie en daar een bijdrage aan willen leveren!  

Pak mei de PC de want op foar it keatsen!

Het lidmaatschap van het PC-Selskip bedraagt 250 euro (inclusief btw) per jaar. Hiervoor krijgen de leden:
- 2 zitplaatsen voor de jaarlijkse PC op een plaats naar keuze
- een unieke PC-Selskip-speld voorzien van een persoonlijk lidmaatschapsnummer
- elke winter een gezellige Selskipsjûn waarin de PC en (de toekomst van) het kaatsen centraal staan

Voor vragen en aanmeldingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees meer...

Klavertje 4-houder Dirk van der Zee overleden

Op 10 oktober is oud-PC-winnaar Dirk van der Zee overleden. Van der Zee was een van de slechts 13 kaatsers in bezit van het vermaarde Klavertje Vier, de prijs die door de Permanente Commissie wordt uitgereikt aan kaatsers die zowel de Freule, de Jong-Nederland Partij, de Bondspartij en de PC op hun naam hebben geschreven. Ondanks z'n broze gezondheid was hij de laatste jaren nog veelvuldig op de kaatsvelden aanwezig. Onder meer als coach van het Leeuwarder afdelingspartuur. 'Ik snap it ook niet, maar dy jonges wille my graach met hewwe', zo zei hij dan, met die op en top humoristische ondertoon die Dirk van der Zee zo kenmerkte. Een hoogtepunt was het voor hem dan ook toen Leeuwarden in 2017 de bondspartij op It Sjûkelân won. Zeker ook omdat 'zijn pupil' Hans Wassenaar hiermee in zijn navolging als dertiende kaatser het Klavertje-Vier veilig wist te stellen. Dirk van der Zee werd 83 jaar.

Willem Hiemstra schreef het onderstaande In Memoriam over de kaasloopbaan van Dirk van der Zee.

Dirk van der Zee werd op 2 juni 1937 geboren.  Na winst op de Freulepartij in 1953 met Wim Hulscher en Jantinus Dijkhuis en winst in 1956 op de Jong-Nederland in dezelfde samenstelling voor de kaatsvereniging ‘LKC Sonnenborgh’ te  Leeuwarden, debuteerde hij op 30 juli 1958 op de PC. Met Johannes van Sinderen (Ternaard) en Sip van der Zee (Leeuwarden) wist hij de eerste omloop niet te overleven na een 5-5 en 4-6 nederlaag. Ook in 1959 viel het doek voor hem in de eerste omloop. In dat jaar was hij wel succesvol op de Bondswedstrijd, want met Jan Rodenhuis en Arp Hiemstra won hij de eerste prijs voor genoemde kaatsvereniging uit Leeuwarden.  In 1960 wist hij het vermaarde ‘Klavertje Vier’ te bemachtigen. Met Jan Sijtsma (Ried) en koning Johannes Zijlstra (Creil) bereikte hij de finale. Dit ging niet bepaald zonder slag of stoot, want in de halve finale was het kantje boord gezien de 5-5 en 6-6 eindstand. De eindstrijd was evenmin eenvoudig, maar tenslotte kwam de eindstand 5-4 en 6-6 in hun voordeel aan de telegraaf. In 1961 trad Dirk van der Zee voor de vierde keer aan op de PC, nu met Johannes Stavinga (Poppingawier) en Tamme Velstra (Baard).  Ook nu werd de finale bereikt, doch hierin moesten zij met 3-5 en 4-6 het onderspit delven. In 1962 was de eerste omloop het nipte einde (5-5 en 6-6) voor Dirk van der Zee, maar in 1963 was er opnieuw succes. Nu werd met Daniӫl Scheepstra (Leeuwarden) en Sikke Sikkema (Franeker) de derde prijs veroverd. Dit was de zesde en tevens de laatste keer dat hij op de PC optrad, want een schouderblessure verhinderde hem daarna om op het hoogste niveau op te treden.  Wel waren er nog prijzen voor deze sympathieke achterinse op de Bondswedstrijd, namelijk de tweede (1961) en de eerste (1963)  voor Leeuwarden en voor de kaatsvereniging ‘Baerd” uit zijn  geboorteplaats in 1965   (8e prijs),  in1967 (1ste prijs) en in 1972 (2e prijs). In totaal verzamelde de op 10 oktober 2020 overleden Dirk van der Zee 134 punten in het klassement aller tijden.  Na zijn kaatsloopbaan was hij nog een regelmatige bezoeker van kaatswedstrijden.

foto: kaatshistorie.nl  | Dirk van der Zee met het winnende Leeuwarder partuur tijdens de Bondspartij in 2017

 

Lees meer...

August Bootsma overleden

Na een lange worsteling met ziekte die hij niet kon overwinnen, overleed op 7 oktober jl. August Bootsma op 73 jarige leeftijd. Met August verliezen we een bijzonder mens. Elk jaar konden we in de week van de opbouw van de PC rekenen op de hulp van August. August hield zich o.a. bezig met de aanleg van de water tappunten, zodat bezoekers van de PC onder aan de tribunes vers water kunnen tappen. Bij warm weer was dat hard nodig. Ook verzorgde August de stroomvoorziening onder de tribunes. Maar ook andere klussen schuwde August niet. Zo toog August samen met zijn vrouw Anke eens daags voor de PC met een vrachtauto halsoverkop naar Nieuwkoop om de verkeerd geleverde tribunedelen om te wisselen, zodat de nummering van de tribuneplaatsen tot ieders opluchting net op tijd weer klopte met het schema.

Jarenlang heeft August samen met de eerder dit jaar overleden Frans Poppes bij aanvang van de PC de vlag in top gehesen. August was een echte sfeermaker, hij genoot van de voorbereidingen op de grote dag en de samenwerking met de andere vrijwilligers en commissieleden. De week voor de PC was voor hem misschien wel mooier dan de PC zelf. Nooit zat hij om een praatje verlegen, altijd met humor. En op de dag zelf zat hij met zijn vrouw Anke op een mooi plekje in de tribune voor genodigden.

August en Anke kun je super vrijwilligers noemen die altijd klaar staan voor de ‘mienskip’. Zo waren ze heel actief voor buurtvereniging het Oosten, de katholieke kerk en altijd te vinden bij activiteiten van kaatsvereniging Jan Bogtstra. August voor hulp bij de opbouw en Anke in de catering. Ze raakten betrokken bij het kaatsen toen dochter Sybrigje destijds de want aantrok en ging kaatsen bij de dames. Sindsdien hebben ze het kaatsen in hun hart gesloten. Niet voor niets werd August benoemd tot lid van verdienste van KV Jan Bogtstra. En menigeen zal op Anke kunnen blijven rekenen.

Op zijn ziekbed heeft August de sleutels ingeleverd van de PC torens en de box met materialen. Hij had er altijd goed op gepast en zei: “Tink derom dat se net weireitsje”. Waarop een stevige handdruk als afscheid volgde. Op dinsdag 13 oktober wordt August in een boerenwagen met ‘Fryske hynders’ (een andere passie van August)  ervoor naar de afscheidsdienst in de Sint Franciscuskerk aan de Godsacker gereden. Op de kist ligt conform de wens van August een Friese vlag. Niet zomaar een vlag, één van de vlaggen die op de ‘fiifde woansdei’ rond het Sjûkelân wapperen. August Bootsma, een Fries in hart en nieren en bovenal een ‘moai en belutsen minske’.  Wij gaan hem heel erg missen.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

Log in