Nieuws

Jacob Stelwagen

Jacob Stelwagen

Kaartverkoop 170e PC zaterdag 6 mei van start

De kaartverkoop van de 170e PC gaat zaterdag 6 mei om 10.00 van start! Wees erbij op 2 augustus! Kaarten zijn digitaal te koop via deze website, maar ook in het Keatsmuseum aan de Voorstraat 76 te Franeker. In dat laatste geval wordt u door een medewerker geholpen en ontvangt u meteen een papieren ticket. De keuze is dan ietwat beperkter, maar deze oplossing is een uitkomst voor mensen die om watvoor reden dan ook online geen kaart kunnen of willen kopen. 

Klik voor alle informatie over de kaartverkoop op de volgende link: kaartverkoop 170e-pc

Lees meer...

Kaatswereld geschokt door overlijden Johannes Brandsma

De kaatswereld reageert massaal op het toch nog onverwachte overlijden van oud-topkaatser Johannes Brandsma. Brandsma overleed in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 maart 2023. Hij maakte er geen geheim van, dat hij ongeneeslijk ziek was. In februari was de prognose van zijn doktoren: misschien nog zes maanden. Het werden zes weken. Mede daardoor overviel het nieuws vrijwel alle kaatsliefhebbers. Er verschenen in memoria, reacties op social media, oude interviews met De Brand werden afgestoft en opnieuw geciteerd.

Lees meer...

Klaas-Holst Meijer nieuw PC-lid

Klaas-Holst Meijer is toegetreden als lid van de Permanente Commissie. Hij volgt hûsmaster Gert Jan Breman op die dit voorjaar na 5 jaar afscheid zal nemen van de PC.

 Breman blijft nauw betrokken bij de PC. Sinds vorig jaar is de PC op de Fiifde Woansdei niet alleen verantwoordelijk voor de jaarlijkse PC-dag op 'It Sjûkelân', maar ook voor alle activiteiten in de stad. De PC heeft de ambitie om deze activiteiten, samen met de Franeker ondernemers, verder uit te bouwen. Gert Jan Breman zal aan deze ontwikkeling mede sturing geven.

 Klaas-Holst Meijer is 48 jaar, woont in Dronrijp en is ondernemer in onder meer Franeker. Van jongs af aan is hij een fervent liefhebber van de kaatssport. In z'n jeugd won hij voor zijn geboortedorp Berlikum de Schooljongensbond.

 

Lees meer...

Tjisse Steenstra (1993)

Woonplaats: Beetgumermolen
PC-koning: 2022
Deelnemer PC: 2012-nu
Aantal deelnames: 10
PC-puntentotaal: 14 (1,4,3)

 

Tjisse Steenstra werd op 23 juli 1993 te Beetgumermolen geboren. In zijn jongensjaren wist hij op het NK voor Schooljongens in 2006 de eerste prijs in de wacht te slepen, in 2010 gevolgd door de derde prijs op de Freulepartij te Wommels. In 2012 debuteerde hij op de hoofdklasse en wist daarin op 16 juni te Damwâld zijn eerste en enige puntje in dat jaar te bemachtigen. Ook op de PC maakte in dat jaar maakte hij met Haye Jan Nicolay en Hendrik-Jan van der Velde zijn debuut, maar de eerste omloop was tevens het eindstation, want tegen het toppartuur Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger was dit drietal niet opgewassen, al viel de eindstand 3-5 en 4-6, alleszins mee. In 2013 waren Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra zijn partuurmaten en de tweede prijs was een verdienstelijk resultaat.  Ook de prijzen in 2014 (3e prijs), in 2016 (2e prijs), in 2017 (3e prijs), in 2018 (2e prijs), in 2019 (2e prijs) en in 2021 (3e prijs) zijn het vermelden meer dan waard. In 2014 werden de eerste koningsprijzen op het hoogste niveau (Holwerd en St.-Jacobiparochie) binnengehaald en er zouden nog diverse koningsprijzen volgen, met als hoogtepunt het jaar 2018 toen hij niet minder dan twaalf keer in het midden van de eersteprijswinnaars mocht plaatsnemen. Ook op de Nederlandse Kampioenschappen was Tjisse uitermate succesvol met de 3e prijs op de Jong-Nederland in 2015, de 1ste prijs op het NK voor Senioren in 2018 en 2022, de 2e prijs in 2014 en 2015, de 3e prijs in 2013, de 4e prijs in 2021 en als bovenslag de 1ste prijs in 2022. En dan de PC in laatstgenoemd jaar. Met de meervoudige PC-winnaars en koningen Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar bereikte Tjisse Steenstra de finale, al moesten in de tweede omloop alle zeilen worden bijgezet om deze omloop in winst om te zetten (5-5 en 0-6). Het werd een enerverende en meeslepende eindstrijd, waarbij mede op kritieke standen de hulp van de tegenstander nodig was, om de partij in winst om te zetten, eindstand 5-5 en 6-4. Eindelijk de eerste prijs voor Tjisse Steenstra, die tevens de koningsprijs in ontvangst mocht nemen.

Wellicht treedt hij in de voetsporen van zijn overgrootvader Minze Johannes de Vries, die vier keer de PC won (1896, 1897, 1900 en 1903), en die in de eerste drie genoemde jaren tot koning werd gekroond.

 

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

Log in