Johannes D. Bierma

Johannes D. Bierma (1872 - 1948)

 

Woonplaats: St Jacobiparochie
PC-koning: 1894
Deelnemer PC: 1890 -1903
Aantal deelnames: 14
PC-puntentotaal: 16 (3, 2, 3)

Johannes Douwes Bierma werd in 1872 in St.-Jacobiparochie geboren. Op vijftienjarige leeftijd begon hij te kaatsen. Op die leeftijd won hij in zijn woonplaats zijn eerste prijs, het bedrag van één gulden. Een jaar later mocht hij bij de senioren uitkomen en hij maakte naam op de kaatsvelden door in Berltsum verrassend de eerste prijs te winnen. Bierma had een snelle, platte opslag en hij was bovendien linkshandig. De perkspelers hadden de grootste moeite met zijn opgeslagen ballen, die soms een vreemde curve maakten.

Hij werkte bij zijn vader op de boerderij en kreeg niet veel vrije tijd om te kaatsen. Alleen op zondag reisde hij de kaatsvelden af, de andere dagen moest hij werken. Hij kaatste hoofdzakelijk op wedstrijden in grote plaatsen zoals Franeker en Bolsward en op wedstrijden dicht in de buurt. In 1891 kaatste Bierma voor de eerste keer op de PC en dat zou meteen de derde prijs opleveren.

Een jaar later won hij de tweede prijs en in 1894 werd hij met Arjen L. de Vries en Klaas Leeuwen winnaar van die klassieker. Zonder slag of stoot ging dat allerminst, want Leeuwen viel vanwege een spierverrekking uit. Hij werd vervangen door een balkeerder en daardoor kwam Bierma in het voorperk terecht, een positie waar hij nooit acteerde. Hij deed dat goed, won de PC en werd tot koning uitgeroepen.

In 1895 won hij de tweede prijs, in 1898 en 1899 de eerste prijs en in 1900 en 1901 de derde prijs. Zijn mooiste wedstrijd, vertelde hij later in een interview, was de internationale ontmoeting in 1896 in Brussel tegen de Belgen. In 1898 werd Bierma bestuurslid van de Nederlandsche Kaats Bond (NKB) en hij zou die functie tot 1908 bekleden. Later verhuisde hij naar Hallum en door de drukke werkzaamheden als boer kwam hij zelden meer bij het kaatsen. Bierma was een sympathiek en gewaardeerd persoon die diverse maatschappelijke functies vervulde. Die waardering voor hem nam tijdens de Tweede Wereldoorlog snel af omdat hij sympathie voor de bezetter toonde. Als gevolg daarvan was de belangstelling voor de begrafenis van Johannes Douwes Bierma, die zijn laatste levensjaren in Leeuwarden woonde, op 4 maart 1948 in zijn geboorteplaats teleurstellend.

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in