Hein D. Postma

Hein Postma (1858 - 1942)

 

 

Woonplaats: Zurich
PC-koning: 1884
Deelnemer PC: 1881-1888
Aantal deelnames: 5
PC-puntentotaal: 4 (1,0,1)

Van de kaatsprestaties van Hein Doedes Postma, geboren in 1858 en woonachtig in Zurich, is weinig bekend. De boerenarbeider met de bijnaam ‘Zwarte Hein van Zurich’, omdat hij  bruinverbrand was door het werken in de zon.  Met mooi zwart haar was en prachtige sneeuwwitte tanden, stond hij achter in het perk.

Postma beschikte over een enorme uitslag. Zo sloeg hij eens in Arum, in de kaatsbuurt, de dakpannen stuk van de huizen die ver achter de boven stonden. Hij was heel bescheiden en schepte nooit op over zijn prestaties. Zijn prijzenlijst was niet al te lang omdat het in die tijd niet altijd duidelijk was welke Postma een prijs gewonnen had. Op de kaatslijsten kwamen namelijk ook de namen van Hein Wytzes Postma en Hessel Doedes Postma voor en bij de prijswinnaars in de krant werd dan alleen H. Postma vermeld. Bovendien was zijn vrouw geen liefhebster van het kaatsen. Hij moest kiezen tussen het kaatsen en zijn vrouw, waarbij zijn voorkeur naar zijn echtgenote uitging.

In 1884 werd hij koning van de PC, die hij won met Marten C. Banning en Tjerk D. Hiemstra, beide afkomstig uit Pingjum. Postma zag in eerste instantie weinig heil in het meekaatsen op die PC, want het boerenwerk, het slatten van sloten, leverde hem in ieder geval een dagloon op en op de PC moest hij maar afwachten of hij een prijs zou winnen. Toch besloot hij, onder druk van zijn partuurgenoten, naar Franeker af te reizen met als resultaat de eerste prijs en het koningsschap. In 1886 won hij met dezelfde kaatsers de derde prijs. Hein Doedes Postma overleed in maart 1943.

Meer in deze categorie: Sjirk de Wal (1852 – 1909) »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in