Tjeerd W. Kooistra

Tjeerd W. Kooistra (1883 - 1961)

Woonplaats:

Dokkum
PC-koning: 1905
Deelnemer PC: 1903-1912
Aantal deelnames: 10
PC-puntentotaal: 16 (5, 0, 1)

Tjeerd Wiebrens Kooistra werd als zoon van een ‘koekhakker’ (kermisvermaak: geblinddoekt met een bijltje een koek doorhakken) in Dokkum geboren. Op zesentwintigjarige leeftijd verhuisde hij naar Leeuwarden. Twee jaar later keerde hij naar zijn geboorteplaats terug. Zijn beroep was koopman en hij kocht alles wat hij tegenkwam.

De temperamentvolle kaatser stond bekend om zijn geweldig snelle opslag. De ballen vlogen als kogels naar het perk. Ook zijn perkspel was van hoog niveau, want op een drietal wedstrijden won hij de prijs voor de verste bovenslag, tweemaal kreeg hij de prijs voor de meeste bovenslagen en eenmaal ontving hij de prijs voor de beste opslag. Kooistra won de PC vijf keer. Niet onvermeld mogen blijven de successen op internationale kaatswedstrijden.

 In 1908 won hij in Brussel de eerste prijs in het Friese spel en kreeg hij bovendien een medaille voor zijn krachtige opslag in het Belgische spel. Kooistra was ongevoelig voor eretekens. Van zijn ongeveer zeventig medailles is geen enkele bewaard gebleven, want of hij gaf ze aan anderen of hij verloor ze gewoonweg.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in